Saulės elektrinė ant daugiabučio stogo - dabartis ar ateitis?

Saulės elektrinė ant daugiabučio stogo - dabartis ar ateitis?

2022-01-19

Ar verta įrengti elektrinę ant daugiabučio stogo?

Specialistų teigimu, daugiabučiuose bei individualiuose būstuose naudojama saulės energija ne tik tausoja aplinką, bet ir leidžia sutaupyti. Kokios saulės energijos diegimo daugiabučiuose namuose galimybės ir ar tai iš tiesų atsiperka?

Paprastas veikimo principas

Saulės jėgainių technologijos nuolat tobulėja ir tampa vis labiau prieinamos – šiandien nedideles saulės elektrines galima pamatyti privačiuose namuose ir net automobiliuose. Saulės elektrinės veikimo principas gan paprastas – tiesioginę saulės šviesą „gaudantys“ moduliai ją konvertuoja ir gamina elektros energiją gyventojų reikmėms. Saulės jėgainė padeda taupyti elektros sąnaudas ir tiekia ekologišką, itin mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančią energiją.

Pavyksta sutaupyti šimtus eurų

Vienas dažniausių klausimų, svarstant apie saulės elektrinę – ar tai tikrai atsiperka?

Specialistai teigia, kad žalioji energetika naudinga ne vien ekologijai, bet ir gerina pastato energinį efektyvumą bei leidžia sutaupyti. Puikus to pavyzdys – 16 aukštų „Skyhome“ daugiabučio projektas Viršuliškių mikrorajone. Ant pastato stogo įrengta moderni saulės elektrinė, kurios energija pasitelkiama gyvenamosios teritorijos, laisvalaikio erdvių, vaikų žaidimo aikštelių, daugiabučio laiptinės ir koridorių apšvietimui LED šviestuvais.

Vienas iš projekto autorių, nekilnojamojo turto vystymo ir plėtros įmonės „Infra Group“ vadovo Sauliaus Skrolio teigimu, skaičiai įrodo, kad saulės moduliai yra pasiteisinantis ir ekonomiškas sprendimas: „Pavyzdžiui, gyventojai, turintys 3 kambarių butą su požemine automobilio parkavimo vieta ir sandėliuku, už bendro naudojimo elektrą liepą mokėjo tik 0,49 Eur, o sausį – 3,29 Eur. Mokant tik už vieną butą be sandėliuko ir parkavimo vietos, bendro naudojimo elektra vidutiniškai kainavo vos 0,51 Eur per mėnesį“. Jo teigimu, ilgalaikėje perspektyvoje tvarios energetikos pasirinkimas padės gyventojams sutaupyti šimtus ir net tūkstančius eurų.

Siekiant užtikrinti žmonių ir būsto saugumą, „Skyhome“ daugiabutyje įrengti A klasės gaisrinio atsparumo saulės energijos moduliai. Jie brangesni už įprastus, tačiau yra saugesni, nedegūs. Remiantis skaičiavimais, per 7 metus saulės jėgainė atsipirks, o po dešimtmečio ar vėliau susidėvėję moduliai bus lengvai pakeičiami naujais.

Saulės jėgainių vis dar vengiama

„Infra Group“ vadovas S. Skrolis teigia, kad saulės energetika yra perspektyvi, ekonomiška ir puikiai tinka lietuviškam klimatui. Įdomu tai, kad nors saulės modulius galima įrengti praktiškai ant visų pastatų stogų, tačiau įkurdinti saulės jėgaines naujuose daugiabučiuose vis dar iššūkis. Pasak jo, pastebima tendencija, kad nemažai nekilnojamojo turto vystytojų vengia žaliosios energetikos sprendimų. Tai naudinga pirkėjams, bet saulės jėgainės technologija tikrai ne visada pakelia pardavimus ir gali būti tam tikru nuostoliu įmonei. „Vis dėlto, mūsų komanda nepabijojo šios rizikos. Siekėme sukurti unikalų projektą ir būsimiems „Skyhome“ gyventojams suteikti didesnę pridėtinę vertę. Esame neabejingi tvarumo idėjoms, todėl investavome į švaresnę aplinką, o kartu – ir į didesnį energinį efektyvumą“, – teigia Saulius Skrolis.

Daugiau informacijos apie projektą:

https://www.skyhome.lt/